Om behandling
Behandlingen hos Vangseter er kunnskaps basert og vi bruker metoder som er anbefalt i nasjonale faglige retningslinjer.
Vi jobber kunnskapsbasert og fremmer aktiv brukermedvirkning.
På Vangseter jobber vi med å få frem egen mestring i møtet med avhengigheten. Selv om avhengighet er et alvorlig problem, er vi alle i besittelse av det som skal til for å komme ut av avhengigheten. Men for å klare utfordringene trenger vi å ha kunnskap om avhengigheten vår og mekanismene som fører til den, lære å beherske gode mentale strategier, og få hjelp og støtte på veien mot å bli frisk.
Vi har fokus på å kun benytte behandlingsmetodikk som er kunnskapsbasert og dermed anbefalt av helsemyndighetene.
På Vangseter har vi også et meget godt familieprogram som en fast del av oppholdet.
Som følge av Covid-19 må alle pasienter gjennom 1 ukes karantene og smittevernspost før 6 ukers behandlingsforløp. Pasienter på Fritt behandlingsvalg ordningen kan være inntil 12 uker.
Generelt om behandlingen
Vangseter har en klientsentrert praksis. Det vil si at Vangseter tar utgangspunkt i klientens syn på seg selv og sin situasjon, og lar dette være styrende for utformingen av behandlingen. Arbeidsformen mellom terapeut og klient er preget av støtte og respekt. Terapauten er en hjelper som gir klienten råd og de verktøyene som er nødvendige for å kunne se løsningene og veien ut av en fastlåst situasjon.
Sykdomslære er et viktig element i programmet til Vangseter. Med økt kunnskap om hva avhengighet er, hva den kan føre til, så vil klienten forstå sin situasjon bedre og stå sterkere rustet til å møte utfordringer etter endt behandling.
Motiverende samtale er en sentral metode ved Vangseter, som benyttes for å fremme motivasjon for endring hos klientene. Både avgiftningsenheten og rusterapeutene jobber ut fra denne metoden. Metoden er utviklet av psykologene William Miller og Stephen Rollnick. Terapeutene ved Vangseter vil utforske klientens ambivalens, støtte klientens tanker om endring, samt tro på egen mestring. Metoden forutsetter et likeverdig samarbeid mellom klient og rusterapeut; klienten setter sine egne målsetninger og rusterapeut anerkjenner og styrker klientens aselvstendighet.
Vangseter benytter seg også av Bygging av Mestringstillitt (BaM), som er en praktisk metode utviklet av Hallgeir Brumoen for hvordan å forstå hvordan avhengighet kan avlæres. Metoden gir klientene mulighet til å se nærmere på de kreftene i hverdagen som i siste instans leder til rusbruk og alkoholproblemer. Når forståelsen er til stede for hvilke krefter som presser på, kan også kunnskapen om hvilke krefter som virker i mot rusadferd gi større mening.
Avgiftning
Ved innleggelse hos Vangseter utføres det en helsemessig og medisinsk kartlegging av klienten. En plan for avgiftningen blir avtalt sammen med klienten. Avgiftningsenheten benytter medikamenter for å forebygge kramper og andre plager i avgiftningsperioden når det er behov for dette. Personalet ved avgiftningen gir klientene psykologisk støtte, motivasjon og kunnskap under avgiftningsoppholdet.
Målsetningen til avgiftningsenheten er å gi hjelp, støtte og lindring i den akutte avgiftningsfasen. Videre er målsetningen å fremme motivasjon for videre rusfrihet og behandling.
Det terapeutiske tilbudet
For å bli kvitt avhengighetsproblemene som stress, angst og depresjoner kan lede til, er det nødvendig å ha forståelse for mekanismene som fører til avhengighet, vite hvilke mentale veier som finnes ut av avhengigheten og få hjelp og støtte gjennom prosessen. Vangseters terapeutiske tilbud baserer seg på:
Kognitiv terapi
Kognitiv er latinsk og betyr erkjennelse, forståelse og undersøkelse. Kognisjon betyr kontinuerlig bearbeidelse av informasjon. I kognitiv behandling tas det utgangspunkt i at tanker, følelser, atferd og fysiologi påvirker hverandre i et samspill. Behandlingsformen legger vekt på hva vi mennesker tenker og hvordan dette påvirker våre følelser og våre handlinger.
Sykdomslære
Vangseter underviser i hva som fører til og opprettholder rusavhengighet samt psykiske lidelser som angst og depresjon, som ofte er underliggende faktorer for avhengigheten.
Livsstilsendring
Undervisning og motivasjonsforedrag om livsstilsendring er et viktig ledd i det terapeutiske tilbudet ved Vangseter.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet er viktig for å fremme en god fysisk og psykisk helse. Vangseter har fysisk aktivitet som en del av ukeplanen. I tillegg har vi et velutstyrt trimrom.
Meditasjon/yoga
Meditasjon/yoga tilbys ukentlig ved klinikken.
Gjennomføringen av det terapeutiske tilbudet
Terapien ved Vangseter er delt inn i 6 uker, hvor hver uke har fokus på et eget tema. Klienten skal gjennom sitt opphold på Vangseter utforske hva rus og avhengighet er, hvordan psykiske lidelser og alkoholproblemer kan oppstå, og få kunnskap om angst og depresjoner. Videre vil klienten også lære om medavhengighet, som er betegnelsen på hvordan de pårørende kan ha endret tanker, følelser og atferd som følge av rusbruken.
På Vangseter jobber vi sammen i grupper og drar veksel på hverandres erfaringer. Terapeuten presenterer temaene og inviterer til refleksjon.
De to siste ukene er det fokus på fremtiden. Hovedtemaet den første av disse to ukene er adferdpsykologi, og vi fordyper oss i vanene våre, viljen vår og valgene vi tar. Den siste uken jobber vi videre med å bygge glede, mot, tro og styrke til å leve rusfritt videre.
Delinger
Delinger er det klienten selv ønsker å fortelle til de andre i gruppen. Det kan være tanker, følelser, hverdagssituasjoner eller erfaringer en skulle ønske man var forunt. Å kjenne seg igjen i andres historier lar en vite at en ikke er alene, og kan gjøre det lettere å se sin egen situasjon klarere. På Vangseter vil en møte mennesker som har samme utfordringer som en selv.
Å dele er frivillig. Klienten må gjerne sitte og lytte til andres delinger. Noen ønsker ikke å si så mye, men når de blir bedre kjent med gruppen føles det for mange naturlig å ta ordet. Gruppen møter alltid delinger med respekt og anerkjennelse.
Under de første tre ukene vil klientene også jobbe med en biografisk oppgave som gjør det lettere å se sitt eget liv i sammenheng med sine vaner og livsmønstre. Noen ønsker å presentere det de har jobbet med i gruppen, mens andre ønsker å presentere det utenfor gruppen, til en av terapeutene. Det er kun terapeut som gir tilbakemeldingen til klient når klienten har delt oppgaven sin i gruppe.
Ved siden av kunnskapsbygging, undervisning i livsstilsendring, deltakelse i refleksjonsgrupper, individuelle oppgaver og terapi, vil daglige turer og fysisk aktivitet være en del av timeplanen på Vangseter.
Program for pårørende – Familieprogrammet
Vangseter har et eget pårørendeprogram som en fast del av behandlingsopplegget. Her får de pårørende og familien innsikt ikke bare i klientens situasjon, men en større forståelse av sin egen situasjon som pårørende.
Den pårørende opplever ofte at de:
– Lever sitt liv igjennom den andre
– Kontrollerer og passer på
– Utvikler en sterk sans/følelse om den avhengige har ruset seg
– Benekter
– Dekker over og holder det hemmelig
– Føler skam, skyld, sinne, uro, redsel, m.m.
– Sletter ut seg selv og egne ønsker-behov
– Har konsentrasjonsproblemer
– Opplever tvang
– Føler angst
– Våger ikke å slippe taket og tar på seg ansvaret for å den avhengige til å slutte å ruse seg
Ved deltagelse i familieprogrammet lærer de pårørende om hva medavhengighet er, hvordan den utvikles og hvordan den pårørende kan komme seg ut av sin medavhengighet.
Familieprogrammet inngår som en del av klientens opphold ved klinikken og er kostnadsfritt for familien.
Familieprogrammet holdes torsdag og fredag hver uke, og ledes av Sigrid Smidesang. Kontakt oss på familie@vangseter.no, tlf: 62 55 05 60
Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt for mer informasjon.
TILBUD ETTER ENDT BEHANDLING (ETTERVERN)
Allerede tidlig i oppholdet på Vangseter startes det en prosess med å planlegge tiden etter hjemkomst. Det lages en plan som skal bidra til at hver enkelt er best mulig styrket og forberedt på tiden som kommer på egenhånd. Planen må utformes i forhold til den enkeltes behov, familie og arbeidssituasjon, og etter de tilbud og tjenester som hjemkommune og nærmiljø kan tilby.
Den meste vanlige formen for tiltak etter behandling er deltakelse i selvhjelpsgrupper. Dette er et tilbud hvor noen grupper (Vangseter-grupper) ledes av en kognitiv terapeut som er ansatt hos Vangseter, mens andre grupper drives av mennesker som selv har hatt et rusproblem. Det er forsket mye på bruk av selvhjelpsgrupper for mennesker som har gjennomført behandling for avhengighet, og det har vist seg at mennesker som deltar i slike ettervernsgrupper ofte har en mindre risiko for tilbakefall enn de som ikke går i grupper (Vederhus m.fl 2009).
Fellesskapet som oppstår i disse gruppene gir ofte styrke til å komme seg gjennom den første tiden etter klinikkoppholdet, som gjerne er ansett som den mest sårbare tiden for tilbakefall. Vangseter er opptatt av å peke på mangfoldet av tiltak som kan virke sammen i et godt ettervern. En rekke steder i landet tilbys det offentlig organiserte samtalegrupper gjennom spesialisthelsetjenesten DPS (Distriktspsykiatriske sentre), som godt kan passe klienter som har vært til behandling hos oss.
Vangseter har selv hatt en lang tradisjon for å legge til rette for at tidligere klienter kan møtes organisert. Vår rolle i dette arbeidet er å tilby gruppeledere som ikke er kognitive terapeuter, støtte og veiledning fra det terapeutiske personalet ved klinikken, samt å organisere jevnlige treff for gruppeledere på klinikken. Nå eksisterer det flere godt fungerende grupper flere steder i landet. Blant annet to i Oslo (Kjelsås og sentrum), Fredrikstad, Stavanger, Bergen, Melhus, Haslum i Bærum, Kristiansand og Jevnaker (på klinikken). Det jobbes kontinuerlig med å rekruttere flere grupperledere som kan være med å starte opp nye grupper andre steder i landet.
I Oslo har Vangseter også en egen poliklinikk med terapeuter som tilbyr familieterapi, kognitiv terapi og som har spisskompetanse på rus og avhengighet – spesielt i forhold til alkohol og medikamenter – men også kompetanse på andre typer rusavhengighet. Mange klienter og deres pårørende benytter seg av dette tilbudet i kortere eller lengre perioder. Klienter som har gjennomført et behandlingsopphold på klinikken får tilbud om timer til redusert pris på poliklinikken.
Vangseter tilbyr også våre klienter å komme tilbake til klinikken for kortere oppfriskningsopphold på 2-5 virkedager. For mange av våre klienter er dette et godt alternativ hvis man bor slik til at det er vanskelig å finne fagpersonell mer erfaring på rusfeltet. Det kan også være et godt tilbud for klienter som opplever tunge perioder i livet og som trenger å skjerme seg eller finne styrke i fellesskapet. Her får man bo på klinikken og delta i gruppeterapien til en svært gunstig pris. Det er også mulighet til å bestille time hos “sin terapeut” hvis det planlegges litt. Andre har støttesamtaler med terapeut over telefon en periode etter endt behandling.
Vangseter kan også bidra til å sette klienten i kontakt med det offentlige tilbudet ved å delta i samarbeidsmøter med fastlege, terapeut på hjemsted, AKAN kontakt, bedriftshelsetjeneste og liknende. Det er også mulig å få henvisning av vår lege til andre typer behandlingstilbud der det er nødvendig.
For mange er det også god hjelp i AA-systemet, som finnes over hele landet og verden.
Etterverngrupper
Ta kontakt med oss på 62 55 05 60 så får du informasjon om hvor vi har etterverngrupper, og kontaktperson du kan ta kontakt med.