Stressmestring – hjelp til å komme ut av avhengigheten

18 November 2021

Stress kan være en av de utløsende faktorene som fører til at man tar valg som ikke er bra for kropp og sinn. Stress i hjemmet, på jobb, i studier eller generelt i hverdagen kan være med på å påvirke at mange velger lettvinte og mindre gode løsninger. Stress i seg selv er ikke negativt. Det er hvordan vi takler stress, samt hvor mye stress vi er utsatt for over tid, som er med på å avgjøre når stress kan medføre helseproblemer.

Hjelp mot stress

Det finnes mange måter å mestre stress på. Hvilken metode som passer hver enkelt vil variere, avhengig av personlig preferanse og egenskaper. Følgende metoder kan være til hjelp:

  • Å snakke om følelser og tanker, enten med familie, venner eller annet nettverk.
  • Trening eller fysisk aktivitet generelt.
  • Planlegging av det som kan bli stressende dager eller hendelser for å komme stresset i forkjøpet.
  • Pusteøvelser eller pustefokusert trening, slik som yoga og balanseøvelser.
  • Å sette av tid til seg selv hvor det ikke er noen andre å ta hensyn til eller gjøremål som må utføres.
  • Å sette seg et nytt læringsmål. Dette kan være en ny sport, en bok du har tenkt lenge på å lese eller kanskje et språk du har ønsket å lære deg.

Alkohol og stress

Det er ikke uvanlig å kjenne på stress når man skal ut av alkoholisme. Behandling innebærer ofte en rekke sammensatte metoder, der stressmestring kan være en del veien tilbake inn i hverdagen. Vangseter er opptatt av å møte hele mennesket under og etter behandling av alkoholavhengighet. Dette inkluderer blant annet mentale øvelser, brukermedvirkning og fysisk aktivitet. Å lære seg metoder for å takle stress kan for mange sikre mestringsfølelser over det som før var krevende situasjoner. Kontakt oss i dag for mer informasjon om vårt behandlingstilbud.