Myter om en alkoholiker – behandling som gir håp.
31 May 2021
Hva er egentlig en alkoholiker? Behandling- og trengepleiende? En som sitter i mørket, i rotet, med billigpils i sosialboligen sin? Kanskje. Men som regel stemmer samfunnets bilde på en alkoholiker dårlig med majoriteten som har en alkoholavhengighet.
Det er alenemammaen som teller timene til hun kan sprette en ny boks, det er studenten som ar alt på stell så lenge han har jevn tilgang til en belønning, det er den hardtarbeidende advokaten som bruker vinflasken til å avkoble om kvelden. Felles er at de alle drikker ofte, enten i perioder eller sammenhengende, og at alkohol tar en vesentlig plass i hverdagen. Det er like mange historier som det er avhengige, og det finnes ikke noe rett svar på hvem den typiske alkoholikeren er. Annet enn at det kan være naboen din, pappaen på FAU-møtet eller han du møtte på butikken i går.
Bevisstgjøring på egen styrke
Alkohol er det mest brukte rusmiddelet på verdensbasis. Det at alkoholavhengighet rammer alle, på tvers av alder og samfunnslag, gjør at alkoholiker-behandling må være persontilpasset. På Vangseter jobber vi med kognitiv terapi for å bevisstgjøre våre brukere på den styrken de selv innehar, og evnen de har til å ta tilbake kontrollen over eget liv.
Helhetlig behandlingstilbud
Det å slutte å drikke kan føles som en stor utfordring for den som har planlagt døgnets timer rundt alkoholen. For å lykkes med avrusning, er det avgjørende at den som er under behandling er motivert. Den som over tid har hatt overdrevet alkoholinntak eller drevet egen medikamentell behandling kan oppleve omstillingen til å slutte som krevende. Behandling hos oss er helhetlig, og inkluderer også tilbud for familie og nettverk. Vi vet at livet ikke leves alene, og at for å fungere når man kommer vil er mestring og åpenhet være viktig. Videre viser erfaring at det å ha et solid nettverk med gode støttespillere ofte gir de beste forutsetningene for å klare seg godt.